otroška pesmica

ZAPOJ, ZAIGRAJ in se ZABAVAJ!

Naj vse pesmice otroke bogatijo,
naj se ob petju in igranju pesmic sproščajo in veselijo,
naj se ob druženju na spletki med otroki in odraslimi spletajo globoke, radostne vezi,
naj otroškapesmica.si, postane del vas in prijetna razvada za vse dni.

rumena-metuljcka

Pesmice o živalih

Dva metuljčka, lepa, zala,
k pesmicam sta odplesala.
Pela bosta jih, igrala,
pot do njih ti pokazala.

snezinke

Pesmice o zimi

Zimska pravljica se piše,
risbica snežena riše,
sliši zime se napev,
cunjast je snežink odmev.

škratek

Škratek MEMA

Si škratek prepeva
od sreče žari,
ta škratek pojoči,
ta škratek si ti.

roza-lilje

Mične gospodične

Me smo mične gospodične,
pravljicam smo vse sestrične,
vse smo lepe pesmice,
vsaka svoje ima ime.

gobice

Mini pesmice in uganke

Tu sem skrila ti neznanke,
mini pesmice, uganke.
Daj, ugani jih še ti,
daj, poskusi: en, dva, tri!

mavrica

Otroške ljudske pesmice

Marko skače in lisička,
na planincah in sinička,
ringaraja, zima bela,
ljudska pesmica bo tu zvenela.

NAGRADNA IGRA

Vsak mesec tukaj čaka te uganka,
in vabim te, da nanjo odgovoriš.
Če pravilno jo uganeš,
nekaj lepega dobiš!

Odgovor pa lahko tudi narišeš**
in se k risbici podpišeš,
in če mami ali očka dovoli,
bomo risbico objavili.

Milena

Tokratna uganka gre takole:

Ali morda veste,
kdo je ta gospa,
lešnike nabira,
rep košat ima?

* Polja so obvezna.
** V kolikor boš odgovor narisal/-a mi slikico pošlji na elektronski naslov: holcmilena@gmail.com,
tvoj naslov elektronske pošte je potreben za kontakt v primeru,
da boš pri žrebanju v nagradni igri, ravno ti srečni/-a nagrajenec/-ka.
POGOJI SODELOVANJA


ZA STARŠE/UČITELJE

Otroci vedo


Otroci vedo,
da škratki so,
da dobre vile želje ti izpolnijo...

Otroci vedo,
da zaklad je skrit za mavrico
in da dobro vedno premaga zlo.

Otroci vedo,
kadar ptički pojejo,
da rožice nabrane,
iskreno za nekoga so.

Otroci vedo,
kako biti vesel in srečen, kar tako,
in brez razloga,
kako spontano treba večkrat objeti je nekoga.

Tako preprosto je to,
otroci to vedo.
Pa saj tudi odrasli,
le da mnogi pozabili so.


Milena Holc
Vem za škratke. Vem tudi za dobre vile in za vse prince ter junake, ki premagajo zlo. Vem za snežake in za vse dobre može, ki z zimo pridejo. Pa za igračke, ki oživijo in za metuljčke ter rožice, ki dišijo in do mene plaho pridrsijo. Vem za vse iskrice v očeh, ki se ob naučeni pesmici radostno bleščijo in za prijazen nasmeh, ki mi ga otroci podarijo, ko jim predstavim kakšno od mojih pesmic in mi rečejo ali se jo lahko naučijo. In se jo. In smo veseli. Vsi.

Otroci imajo radi glasbo in so zelo dovzetni zanjo.
Radi pojejo, igrajo in radi tudi zaplešejo, saj jih glasba sprošča ter razveseljuje. Z veseljem igrajo tiste pesmice, ki jih poznajo in tiste, ki imajo preprosto melodijo ter besedilo in ki zrcalijo njihov svet. Pesmico, ki jo poznajo ali jim je všeč, želijo čimvečkrat zaigrati in zapeti ter se jo tudi čimprej naučiti, in ko jim uspe, so srečni. Naučijo se jo celo na pamet, jo zraven zapojejo in tako si ne razvijajo le glasbenega posluha, pač pa tudi spomin, motoriko in besedni zaklad.

Vsi otroci so muzikalni, otrok brez posluha ni, moramo pa jim ga znati razvijati in negovati.
Predšolsko, pa tudi obdobje prve triade sta zelo pomembna za razvoj glasbenega posluha, zato je zelo pomembno, da otrok v tem obdobju čimveč prepeva. Zato, če bo veliko pel, bo vedno bolje pel in se mu bo posluh razvijal, sicer lahko posluh ostane v mejah povprečja. Zato veliko prepevajte z njim! Čimveč in kjerkoli: med igro, pri oblačenju, na sprehodu, pri telovadbi, med kopanjem, v avtu...
In ob moji spletki, saj ponuja veliko pesmic, ki jih lahko zapojete, pa tudi zaigrate z otrokom.

Pravijo, da so vse dobre stvari preproste, tudi če na začetku zahtevajo veliko dela, razmišljanja in truda.
Ko sem razmišljala, kako na najbolj preprost način priskočiti na pomoč tistim, ki bi radi peli in igrali, pa ne poznajo not ter besedila pesmic, sem se odločila za spletko, ki bo to ponujala in na kateri bom lahko predstavila lastno razvito metodo, ki jo že vrsto let uporabljam pri poučevanju električnih klaviatur z najmlajšimi Spletko, ki ponuja preproste otroške pesmice, z barvnim notnim zapisom in barvno zvočno klaviaturo, kjer se pesmice lahko zaigrajo in slišijo.

Dodala sem tudi Pesmico igranko, ki vodi od tona do tona, od pesmice do pesmice in nauči tudi nekaj osnovnega glasbenega znanja. Preko računalnika, pametnega telefona ali tablice je tako dostopna vsakomur, ki ima rad pesmice, ki jih rad prepeva in ki pesmice rad tudi zaigra. Seveda pa lahko barvno označite tudi vašo domačo klaviaturo in igranje po barvni klaviaturi je čisto preprosto.

Spletki bom dodajala nove pesmice, zanimive povezave in povabila bom tudi k sodelovanju.
Pri tem me bo vodil letni čas, ko bom otrokom zastavljala uganke, jih vabila k ilustracijam pesmic in k izmišljanju lastnih besedil... Vse to bom, seveda z dovoljenjem odraslih, objavljala na spletki, kdaj zapisala glasbeno pravljico, kakšno ustvarjalno glasbeno urico....

Spletka bo vplivala na razvoj otrokovih dispozicij za glasbo, z njo si bo razvijal glasbeni posluh, hkrati pa želim, da bo spletka otroka popeljala k pesmici tako, da jo bo vzljubil in mu bo sopotnica vse življenje.
Dajte si duška, prepevajte in igrajte, bodite srečni, radi se imejte in vzemite si čas drug za drugega.

Zaključujem s pesmijo, katere avtor in izvajalec je Dean, moj mož in nosi globoko sporočilo: vzemite si čas in ne življenja!
Barvne note - moje otroške prijateljice


Izkušnje z glasbo, ki jih otrok dobi v zgodnjem otroštvu, so tista neprecenljiva dota, ki jo bo odnesel v svet odraslih in bo ob njej vedno užival.


Z barvnimi notami sem se srečala že v otroštvu. Ob liziki. Bila je v obliki piščalke, zavita v ovojček, na katerem je bil natisnjen barvni notni zapis pesmice. Seveda sem zaradi not postala zvesta zbirateljica lizik, da sem lahko po barvnih zapisih igrala po barvni klaviaturi mojega malega plastičnega pianina. In ne bom pozabila, kako sem na klaviaturi „iskala“ melodije meni znanih otroških pesmic in si jih barvno, po svoje tudi zapisala. Pojma nisem imela o notah, pesmice, ki sem jih znala zapeti, pa sem se učila, dokler jih nisem znala na pamet. Majhen plastični pianino je zamenjal rdeč klavirček, z belim plastičnim stolčkom, na katerem sem ponosno sedela ter igrala in pela. Čeprav je bil najlepši med vsemi klavirčki, pa je vendarle imel eno pomanjkljivost: njegova tipka „H“ je namreč tako vztrajno igrala pol tona nižje, da me je to tako motilo, da sem jo vedno izpustila, kadar je bila na vrsti, da jo zaigram. Rdečemu klavirčku so se počasi pridružili še zvončki različnih oblik in vsi so imeli zraven priložene note z barvnim zapisom.
Tako je moja zbirka not postajala številčnejša in moji domači nastopi bogatejši z repertoarjem pesmic.
Ko sem prišla v tretji razred, sem odločno sklenila:„ Jaz bom učila otroke peti pesmice!“ In tej svoji odločitvi,da stopim na pot poklicne glasbenice sem sledila, dokler nisem dosegla želenega cilja.
Vrsto let že skozi igro in s sproščeno glasbeno komunikacijo otrokom razvijam glasbeni posluh, jim odkrivam glasbeni svet in jih vsestransko spodbujam pri njihovi ustvarjalnosti in glasbeni domišljiji.
Vem, da so izkušnje z glasbo, ki jih otrok dobi v zgodnjem otroštvu, tista neprecenljiva dota, ki jo bo odnesel v svet odraslih in bo ob njej vedno užival. Tako kot jaz, ki opravljam najlepše poslanstvo na svetu: učim otroke peti, muzicirati in jim odkrivati čudoviti glasbeni svet.


Milena Holc


OD NAS DO VAS

O MENI

Mala deklica vesela,
rada pesmice je pela.
Vsak dan rada jih igrala....

...tako nekako bi se lahko začela pesmica o meni, saj me, odkar pomnim, spremlja pesmica. Preprosta, otroška pesmica. Uglasbena seveda, ki enkrat poje veselo in razigrano, spet drugič nežno in umirjeno.
In odkar pomnim pesmice prepevam, jih igram, učim ter pišem. Takšne, ki popeljejo v svet otroške zvedavosti in igrivosti, med igrače in živali, med letne čase in njihove čare, takšne, ki popeljejo k Škratku Memi in takšne, ki odgrnejo tančico pravljičnih trat. Srčno rada stopam po poti poklicne glasbenice in neizmerno uživam v glasbenem poučevanju otrok. Že več kot dvajset let. In vse od takrat, odkar sva z možem stopila na samostojno pot glasbenega izobraževanja otrok, se veseliva vseh naših glasbenih srečanj in se skupaj z njimi razveseliva vsake nove pesmice in glasbenih znanj, ki se jih naučijo.

Vmes pa nastajajo pesmice. Vedno znova in znova. Najprej Mične gospodične - tako sem poimenovala 29 uglasbenih pesmic za otroke, ki so izšle tudi v knjižni obliki in za katero je ilustracije prispeval Dean, moj mož. Vedno se razveselim, kadar slišim otroke te pesmice prepevati ali ko mi povedo, da so kakšno od njih povedali za Bralno značko.
Mičnim gospodičnam se je pridružil Škratek Mema – pesmice o hišnem škratku, ki živi v vsaki hišici in se zelo rad igra skrivalnice. V njih je menda nepremagljiv, zato ga še nihče ni našel. Le meni se je pokazal in me poprosil, če napišem pesmice o njem in če bi jih Dean lahko zapel. Skrbno sva se lotila dela in posnela otroško zgoščenko z desetimi pesmicami o Škratku Memi, zraven pa ustvarila še veselo glasbeno animacijo, pri kateri otroci, z Deanom, prepevajo pesmice o škratku, ugibajo uganko, se naučijo pesmico in škratkov ples, vmes pa iščejo škratka.

V življenju me vseskozi spremlja glasba. Petnajst let sem z veseljem na družinski radijski postaji opravljala delo glasbene urednice, radijske moderatorke in tržnice oglaševalskega prostora , vendar sem, čeprav težko, vse to zamenjala za delo, ki ga imam najraje; otrokom odkrivati neskončno lep in zanimiv svet glasbe ter ustvarjati zanje.
Ob meni se je nabralo toliko uglasbenih pesmic, da sem se odločila, da jih čimprej pospremim tja, kamor so namenjene. Med otroke.
Ampak predno bodo izšle v knjižni obliki in na zgoščenkah, sem jim našla prostor na spletki, da jim le ta na široko odpre vrata v širni svet ter da se lahko dotaknejo vsakega, ki jih rad prepeva in igra. Skoraj k vsem sem namreč zapisala preprost notni zapis in spletko obogatila z zvočno klaviaturo, tako da se vse pesmice lahko tudi zaigrajo in slišijo.

Spletki sem dodala tudi slovenske ljudske pesmice.
Pa ne zato, ker jih imam sama zelo rada in ker je lepo in prav, da se ljudska pesem širi ter ohranja med ljudmi, pač pa tudi zato, ker želim, da se te pesmice čimprej in čim večkrat dotaknejo otroških src s svojo preprostostjo in prijetno melodiko, da jih bo že kot otrok vzljubil in jih pozneje kot odrasel tudi sam širil naprej.

Kakšno je poslanstvo moje spletke?

Želim, da bo otroke popeljala med pesmice in v glasbeni svet na preprost, barvit način, da jih bo plemenitila in bogatila, da se bodo ob petju in igranju sproščali, se veselili ter si hkrati razvijali glasbeni posluh, besedni zaklad, ustvarjalnost in veselje do glasbe.
Pa tudi to si želim, da bodo moje pesmice prepevali v vrtcih in šolah, da bodo dale mikavnost glasbenim uricam in da se bodo ob druženju na spletki med otroki in odraslimi spletale globoke, radostne vezi ter da bo otroskapesmica.si postala del vas in prijetna razvada za vse dni.

Pa naj zaključim tako, kot sem začela zapis o meni, s pesmico:

Vsak dan in kar naprej me pesmice žgečkajo,
se z rimami in notami prav radostno igrajo.
Glej, ena, dve, ah kje, kar nekaj jih je še,
kar vidite na spletki, še zdaleč niso vse!


Milena Holc